Namık Kemal Heykeli

Bu heykelin hikayesinden bahsetmek istiyorum bu yazıda. 

Bildiğiniz üzere Namık Kemal ünlü bir yazar, şair, gazetecidir, ve döneminin muhaliflerindendir. Yani ünlü birisidir ve Tekirdağ’da doğmuştur. Sadece rakısıyla ünlü olan Tekirdağ’ın o dönemki (o dönem tabirinin dayanılmaz cazibesi) belediye başkanı diyor ki, “Bizim Namık Kemal gibi bir değerimiz var, neden onu ölümsüzleştirmiyoruz”. Bunun üzerine yine o dönemin Modern Tekirdağ Üniversitesi Harika Sanatlar Fakültesi dekanı ile kafa kafaya veriyorlar olmuyor sonra yanak yanağa veriyorlar ve bir fikir akıllarına geliyor. Bir heykel projesi başlatıyorlar ve öğrencilerden bir Namık Kemal heykeli yapmalarını istiyorlar. Proje yaz ayına gelince evde kendi yaptıkları rakıyla hafif metanol etkisinde Namık Kemal hakkında fıkralarından başka bir şey bilmeyen öğrenciler heykeli tamamlıyorlar. Dönemin belediye başkanı heykeli görünce adeta çılgına dönüyor, heykel o kadar ilgi çekici oluyor ki “Nereye diksem de Tekirdağ bir cazibe merkezi olsa” diye düşünmekten kendini alamıyor ve yağveri gelip onu bu düşünceden alıyor. Alınan belediye başkanı heykeli şehrin dışına bir yere koyayım da bununla fotoğraf çektirecek kalitesiz turistler şehirden uzak dursun diye düşünüp, heykeli bedelsiz bir şekilde Malkara yolunun gelişmekte olan yıldızı Yay-Pet tesislerine hediye ediyor. 

Oran orantısızlık konusunda bir başarı hikayesi olan heykel düzenli aralıklarla renk değiştirirken günümüzde bir roma heykeli gibi bembeyazdır. Ben en çok altın kaplama halini beğenmiştim ama kömür karası olduğu zamanları da bilirim. Ne renk olursa olsun o eller ve ayaklar hatta kendine 2 beden büyük ceketiyle hatırlayacağız Namık Kemal’i.

Konum: Malkara Yolu 4. Km Yay-Pet tesisleri, benzinci çıkılına doğru. Otel Yayoba girişi karşısı, iki türk bayrağı arası, sol elinde kitap var.