Acil Çıkış Kapısı

Maslak Acıbadem hastanesinde, umuma açık bir alanda üzerinde “Acil durum dışında kullanmayınız” yazan bir kapı var. Kapı içeriden büyük bir yata kol ittirilerek hızlıca açılabilecek şekilde tasarlanmış, ne de olsa acil çıkış kapısı, insanlar gerektiğinde kıçıyla bile açabilsin diye.

Bizim Mustafa yani kısaca “Müşür” ki uzundur, burada yattığından beri, onu beklediğimiz bu umuma açık alandaki bu kapıyı gerekli gereksiz, çoğunlukla da yersiz açıyorlar ve dışarı çıkıyorlar. Çıkanları takip ediyoruz ama acil bir şey yaptıklarına şahit olmadık. Burada tabi ki “Ne öküzler, acil çıkışı gereksiz yere kullanıyorlar” gibi apartman yöneticisi emekli albay çemkirmesi yapmayacağım, tarzım değil. Yeri gelirse ileride yaparım onu. Burada esas olarak, kapı açıldıktan sonra çıkan alarm sesine odaklanacağım. Be arkadaşım neden kapı açıldıktan sonra çalıyor. Niye böyle tasarladınız? İlla çalacaksa, genel bir alarm çalsın ve o kapının kilidi açılabilir hale gelsin, çıkarken de insanlar ses mes çıkmasın. Acil olmayan hallerde ise kapı otomatik kilitli kalsın, zorlasalar bile açamasınlar.

Zilin/alarmın çalma sebebi bu koşullarda sadece kapının üstünde yazan uyarıyı okumadan veyahut önemsemeden açan gaydırıguppakların salakça bir eylem yaptıklarını hem onlara hem de bize göstermedir diye düşünüyorum. Bu da yine başka bir çıkarımla, toplumsal olarak birilerini karalama, arkalarından konuşma gibi yöntemlerin kendimize çekidüzen vermemizde yegane unsur olduğunu gösteriyor.

I hope I made it clear!